Ježíškova vnoučata

Ježíškova vnoučata
Olga Cechlová | Česká asociace pro finanční řízení, z.s.24.1.2020
Podpořili jsme projekt, který zahřeje u srdce.

V letošním roce jsme vybrali pana Marcela (60) z Prahy 9, který nás zaujal nejen svou přesnou specifikací přání, ale samozřejmě svým příběhem...

Proč si to přeji?

"Jsem upoutaný na invalidní vozík, ale to mi nebrání být stále aktivní. Jsem kutil, stále něco vymýšlím, rád pracuji se dřevem a mám spoustu nápadů, co z něho můžu vyrobit nebo třeba opravit. Líbila se mi např. Horní frézka 2400 W Triton, která je kvalitní a hlavně bezpečná, viz https://www.uni-max.cz/produkty/drevoobrabeni/drevoobrabeci-stroje/frezky/horni-frezky/horni-frezka-2400-w-triton .

Nerad bych, aby to vypadalo, že si "diktuji" konkrétní dárek, ale některé typy nářadí bohužel musí mít určitý výkon, aby s nimi bylo možné obrábět různé druhy dřeva. Mám sice dcery, ale jak už to někdy v životě bývá, nemůžu čekat z jejich strany pomoc.

Pokud by někoho zaujalo mou zálibu, měl by vědět, že neudělá velkou radost jen mne, ale i mým sousedům (žiji v domě s pečovatelskou službou, kde žijí většinou senioři), kterým bych mohl vyrobit něco pro radost nebo opravit např. rozbité úchytky, madla, která se již nedají koupit. Rád se se svými výrobky pochlubím. Už jsem přemýšlel, jak bych frézku upevnil do pracovního stolku, který jsem si vyrobil a uchytil k mému vozíku."

 

Jsme rádi, že jsme byli součástí projektu Ježíškova vnoučata i po "Ježíšku" (zradila nás doprava).

Tým Controller Institutu a CAFINu 

zpět na všechny články
Olga Cechlová | Česká asociace pro finanční řízení, z.s.
Má za sebou dlouholeté zkušenosti z oblasti vzdělávání dospělých, ve které se pohybuje již od roku 1997. Začínala jako pedagog (se zaměřením na výuku matematiky a programování) na střední průmyslové škole. Po té se začala věnovat vzdělávání dospělých. Ve společnosti Capital Consulting měla na starosti vzdělávací aktivity pro zaměstnance investičních společností a fondů. V Controller Institutu působí od roku 1999 a postupně zastávala pozice projektového manažera, manažerky vzdělávání, prokuristky až na současnou pozici jednatelky, kterou vykonává od roku 2003. V roce 2010 stála při zrodu České asociace pro finanční řízení, kde je členkou Řídícího výboru a zaměřuje se zejména na podporu a rozvoj kariérních cest v rámci finančních oddělení podniků.

Další články

V Controller Institutu se pravidelně zajímáme o to, jaké jsou trendy ve vzdělávání dospělých. Naposledy jsme takový průzkum realizovali na podzim 2023 a na základě jeho výsledků je možné identifikovat několik klíčových trendů a přístupů ve vzdělávání dospělých, které reflektují aktuální potřeby a preference firem i jednotlivců. Tyto trendy lze rozdělit do několika oblastí, zahrnující výběr a plánování vzdělávacích aktivit, preference formátů vzdělávání, a kritéria pro výběr školení.
Ach, Excel, ten nejlepší přítel každého finančního controllera. Snadno v něm modelujeme, analyzujeme a vizualizujeme data jako praví mistři. Ale co když se náš nejbližší spojenec v rozpočtovém boji změní v nepřítele? Ano, mluvím o těch chvílích, kdy Excel přestane být nástrojem a stane se noční můrou. Vítejte ve světě excelových katastrof, kde jeden malý překlep může způsobit velké problémy.
Žádné nové téma nás dnes nečeká: Analytické členění nákladových účtů v oblasti režií jsme ve FINBLOGu (www.financni-manazer.cz) řešili již několikrát. Doposud jen v málo podnicích reflektovala volba nákladových analytik výrazný posun v dostupnosti určitých informací. Jde o to, že pohled na spotřebu určitého konkrétního druhu nákladové položky dnes běžně umožňuje drill-down přístup v ERP systému: pro materiál přístup přes skladovou kartu, pro službu konkrétní firmy přístup přes IČO apod. Většina analytických koncovek zůstává neměnná již po desetiletí, což je samozřejmě dobré pro účetní rutinu, ale zcela nevyhovující, pokud jde o skutečné aktuální potřeby controllingu. 
Všichni to známe. Dny, týdny, možná i měsíce tvrdé práce na tom dokonalém reportu. Konečně dosáhneme momentu, kdy je vše vyladěno do posledního detailu, a je nám poskytnuto to magické uznaní našeho mistrovského díla. Controller se na chvíli cítí jako král světa reportingu. Všichni zbožňují váš report a zdá se, že svět je krásné místo. Ale pak, náhle, jeden nešťastný den přijde email nebo zpráva s otázkou: „Hej, ten report, který obvykle používám... něco s ním není v pořádku. Můžeš se na to podívat?“ A tak začíná naše dobrodružství.
nahoru
© 2024 Controller Institut