Excelové katastrofy: Když pivot tabulky ovládnou svět

Excelové katastrofy: Když pivot tabulky ovládnou svět
Olga Cechlová11.12.2023
Ach, Excel, ten nejlepší přítel každého finančního controllera. Snadno v něm modelujeme, analyzujeme a vizualizujeme data jako praví mistři. Ale co když se náš nejbližší spojenec v rozpočtovém boji změní v nepřítele? Ano, mluvím o těch chvílích, kdy Excel přestane být nástrojem a stane se noční můrou. Vítejte ve světě excelových katastrof, kde jeden malý překlep může způsobit velké problémy.

Když vzorce selžou

Jistě, vzorce v Excelu jsou skvělým nástrojem pro automatizaci, ale co když selžou? Jeden jediný chybný znak a celá tabulka se může změnit ve finanční armagedon. Jste si jisti, že jste zkontrolovali všechny závorky a dvojtečky?

Pivot tabulky a jejich pasti

Pivot tabulky jsou sice skvělé pro analýzu dat, ale co když se stane, že se vám přesunou sloupce nebo řádky a vy to nezjistíte? Nebo ještě hůř, co když je někdo upraví a přidá chybné filtry? Výsledek může být katastrofální, nejen pro vaši tabulku, ale i pro vaši kariéru.

Zapomenuté listy

Kdo by to byl řekl, že tak jednoduchá věc, jako je přepínání mezi listy v Excelu, může vést k problémům? Kolikrát jste už "zapomněli" aktualizovat jeden list a pak se divili, proč výsledné číslo na hlavním listu nesedí?

Chyby v datech

Jedna špatně zadaná hodnota a celá analýza jde do kytek. A ne, "textová hodnota ve sloupci plném čísel" není nový trend, je to chyba, kterou musíte okamžitě napravit!

Ukládání se ztratilo v akci

Někdy Excel překvapí - neochotou uložit váš drahocenný soubor. Může to být špatná hvězda, nebo jste možná narazili na problémy s oprávněním, konflikty verzí, nedostatek místa na disku nebo dokonce poškozený soubor. A vy jste si mysleli, že už máte hotovo!

Makra se bouří

Představte si: stisknete tlačítko, aby se spustilo makro, a Excel prostě... končí. Je to vzpoura? Ne, mohou to být chyby v kódu, ochrana proti malwaru, poškozený software nebo konflikty s doplňky. Kdo by řekl, že malý skript může způsobit takový chaos?

Jak se bránit?

1. Vzdělávání a školení

Neustálé vzdělávání a školení v oblasti pokročilých funkcí Excelu může pomoci lidem lépe porozumět nástrojům, které používají, a potenciálně odhalit chyby, které by mohly zůstat skryty.

2. Používání nástrojů pro kontrolu kvality dat

Software pro kontrolu kvality dat může automaticky odhalit nekonzistence nebo chyby ve vašich datech, což vám pomůže udržet vaše soubory přesné a spolehlivé.

3. Testování a revize maker

Makra mohou být výkonným nástrojem, ale mohou také způsobit mnoho problémů. Důkladné testování a revize vašich maker mohou předcházet neočekávaným chybám.

Excelové katastrofy mohou být zábavné (když se nestanou vám :), ale také poučné. Pokud se z nich poučíme, mohou nám pomoci stát se lepšími controllery, analytiky, manažery. Ať už jste zkušený veterán nebo nováček v Excelu, vždycky pamatujte: nikdy není pozdě se učit (nebo zálohovat).

zpět na všechny články

Další články

Digitalizovaná společnost vyžaduje nové dovednosti a procesy. Finanční oddělení tím musí přerůst z jeho tradičních funkcí, jako je účetnictví, controlling a vykazování dále. 
Baví Vás dashboardy, interaktivní vizualizace dat a práce v týmu? Jestliže ano, tak soutěž Data Cup, je ušita přímo pro Vás! První krok sestavte 2 až 4 členný tým a registrujte se na www.datacup.insiders.cz.
Uvažujete o pořízení manažerského informačního systému (MIS), nebo už nějaký takový vaše firma provozuje? V jednom ani druhém případě nemůže být na škodu zamyslet se, jaký užitek byste z takové investice měli požadovat především.
Česká asociace pro finanční řízení (CAFIN) minulý týden vyhlásila na setkání svých členů v pražské Galerii Louvre nejlepší diplomovou práci z oblasti podnikové ekonomiky, financí a účetnictví. Vítězkou za rok 2016 se stala Tereza Fixová z Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT s diplomovou prací „Business Intelligence v oblasti rychloobrátkového zboží“. 
nahoru
© 2024 Controller Institut