Na vlně digitalizace

Na vlně digitalizace
Olga Cechlová | Česká asociace pro finanční řízení, z.s.14.2.2020
Digitalizovaná společnost vyžaduje nové dovednosti a procesy. Finanční oddělení tím musí přerůst z jeho tradičních funkcí, jako je účetnictví, controlling a vykazování dále. 

Musí poskytovat informace a prognózy, které urychlují rozhodování ve všech oblastech. Rozhodující nejen pro kariérní růst CFO, ale i pro konkurenceschopnost každé společnosti bude to, jak rychle se finanční oddělení dokáží přizpůsobit novým rámcovým podmínkám.
Zvláště důležité je se zabývat nejnovější generací analytických aplikací, jako jsou umělá inteligence (AI), Machine Learning (ML) a díky možnostem cloudu prakticky neomezený výpočetní výkon.

Jak na to? Zeptali jsme se Tomáše Hájka, CFO, IXPERTA

Digitalizace není trend, ale realita. Jaké jsou podle vašeho názoru tři klíčové směry, které musí být na programu finančního ředitele?

1. Schopnost v reálném čase zpracovat a vyhodnotit obrovské množství dat, které jednotlivé informační systémy generují
2. Efektivní a uživatelsky přívětivá integrace všech informačních systémů
3. On-line reporty

Digitalizace v podnicích především znamená, že procesy - z hlediska automatizace procesů - se radikálně mění. Kromě toho často dochází k automatizaci podpory rozhodování, například v oblasti pokročilých analýz. Jak se podle vás změní role controllingu? Změní se také dovednosti, kterými by měli controlleři disponovat?

To se nedomnívám, už dnes chápu roli controllera jako někoho, kdo primárně analyzuje data, dělá z nich závěry a doporučení pro management. Automatizace či umělá inteligence pomůže, navrhne, zjednoduší a možná i doporučí, ale finální rozhodnutí bude vždy na kvalifikovaném controllerovi. Doba, kdy byl controlling jen o základním reportingu, je už dávno pryč.

Jak musí Vaše společnost vypadat za deset let, abyste si mohli říci: „Mise splněna."?

Deset let je strašně dlouhá doba s ohledem na rychlost inovací v informačních technologiích. Netroufám si říct, jak by měla v té době vypadat naše společnost. Jisté ale je, že dramaticky ubyde rutinní činnosti, všechny informace budou on-line, dostupné odkudkoliv a to s sebou zákonitě přinese potřebu jiného počtu resp. jiné struktury zaměstnanců. A na to musí být každá společnost připravena.

Děkuji za rozhovor.

zpět na všechny články
Olga Cechlová | Česká asociace pro finanční řízení, z.s.
Má za sebou dlouholeté zkušenosti z oblasti vzdělávání dospělých, ve které se pohybuje již od roku 1997. Začínala jako pedagog (se zaměřením na výuku matematiky a programování) na střední průmyslové škole. Po té se začala věnovat vzdělávání dospělých. Ve společnosti Capital Consulting měla na starosti vzdělávací aktivity pro zaměstnance investičních společností a fondů. V Controller Institutu působí od roku 1999 a postupně zastávala pozice projektového manažera, manažerky vzdělávání, prokuristky až na současnou pozici jednatelky, kterou vykonává od roku 2003. V roce 2010 stála při zrodu České asociace pro finanční řízení, kde je členkou Řídícího výboru a zaměřuje se zejména na podporu a rozvoj kariérních cest v rámci finančních oddělení podniků.

Další články

Ach, Excel, ten nejlepší přítel každého finančního controllera. Snadno v něm modelujeme, analyzujeme a vizualizujeme data jako praví mistři. Ale co když se náš nejbližší spojenec v rozpočtovém boji změní v nepřítele? Ano, mluvím o těch chvílích, kdy Excel přestane být nástrojem a stane se noční můrou. Vítejte ve světě excelových katastrof, kde jeden malý překlep může způsobit velké problémy.
Baví Vás dashboardy, interaktivní vizualizace dat a práce v týmu? Jestliže ano, tak soutěž Data Cup, je ušita přímo pro Vás! První krok sestavte 2 až 4 členný tým a registrujte se na www.datacup.insiders.cz.
Uvažujete o pořízení manažerského informačního systému (MIS), nebo už nějaký takový vaše firma provozuje? V jednom ani druhém případě nemůže být na škodu zamyslet se, jaký užitek byste z takové investice měli požadovat především.
Česká asociace pro finanční řízení (CAFIN) minulý týden vyhlásila na setkání svých členů v pražské Galerii Louvre nejlepší diplomovou práci z oblasti podnikové ekonomiky, financí a účetnictví. Vítězkou za rok 2016 se stala Tereza Fixová z Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT s diplomovou prací „Business Intelligence v oblasti rychloobrátkového zboží“. 
nahoru
© 2024 Controller Institut