Nebojte se onlajnu

Nebojte se onlajnu
15.10.2020
Když jsme se v březnu začali obracet na naše lektory s žádostí o překlopení odborných kurzů do „onlajnu", cítili jsme jejich rozpaky. Ne z toho, že budou připravovat pro naše účastníky nové typy materiálů, úkolů, případových studií, ale z toho, že vás nebudou mít před očima. Zkoušeli jsme, trénovali a zakrátko se do toho s nadšením pustili. Témata byla různorodá. Naše lektory jsme požádali o osobní zpověď, jaké bylo jejich „poprvé". O jejich názory a pocity bychom se tu s vámi rádi podělili.

Tomáš Nekvapil, ředitel divize poradenství Controller Institut

"Věřte nevěřte, když mi bylo osmnáct, byla tu jen jedna věc, kterou bych byl v mém případě ochoten označit jako trapnější, než pokus o vystoupení na veřejnosti. Už tušíte?
Vystoupení před kamerou... Nevím proč, ale ta toporná postava s křečovitě staženou tváří a podivným záznamem skřehotavého hlasu byla na hony vzdálená obrazu filmového hrdiny, jehož identitu jsem si falešně potvrzoval tvrďáckými gesty při dlouhých
chvílích před zrcadlem. Poznání drsné reality přišlo hned po prvním pokusu, a kdesi na pozadí mi hlodalo mysl, že tohle se už nikdy nezlepší, spíš naopak. Logicky, vzhledem k věku, kdy vám každý přes třicet připadá jako čekatel na smrt. Světe div se, nyní, po dvaceti letech čekatelství, mne veřejná vystoupení živí – a dokonce i baví. A mám-li se vyjádřit ke kameře, tedy tají, i když s citelným, asi patnáctiletým zpožděním. Žádný důvěrný vztah, to tedy ne, ale řečeno kulantně – nevadíme si. A uplynulé dva měsíce plné videokonferencí a online seminářů jsou možná překročením poslední hranice... taková menší jarní aférka s dříve nepříliš oblíbenou kolegyní. Přistihl jsem se, že se na další epizodu docela těším – zase sami dva za zavřenými dveřmi. Naštěstí pro vás, v padesáti už nemusíme každý den."

Martin Haman, odborník na Excel a Power BI nástroje

"Co mne zaujalo na onlajnu?

  • mohu vysílat odkudkoliv a nemusím trávit cestu v autě, případně čas na hotelu
  • mohu být neformálně oblečený
  • mohu poobědvat s rodinou
  • nemusím se obávat, že tzv. chytnu nějakou chřipku od někoho, kdo onemocněl
  • výhodou je možnost podívat se na záznam školení kolikrát potřebuji"

Jan Žižka, poradce managementu a konzultant firemní strategie, HR a financí

"Z prvního „onlajnu" jsem měl pěkný strach a byl nervózní jako školák před písemkou. Obával jsem se technického zvládnutí, odhadnutí času, reakce účastníků a bál se, aby to nebyl fakt propadák.

Přiznám se, že jsem dopředu trénoval jak na olympiádu, a také měl skvělou podporu svých trpělivých kolegů z Controller Institutu. Po absolvování příslušné přípravy mne moje děti nazvaly „slušným ajťákem":-).

Vše začalo bezvadnou přípravou s účastníky již před zahájením kurzu. Kolegyně byly v předstihu v kontaktu s účastníky, připravily veškeré potřebné záležitosti ohledně technického zázemí a spojení pro čas konání kurzu. Zároveň byly v kontaktu
s účastníky i v průběhu kurzu, kdyby došlo k nějakým technickým problémům. Takže týlové zabezpečení skvělé.

Vlastní kurz probíhal bezvadně. Vedle sdílené prezentace a výkladu jsem odpovídal na otázky, zadával drobné úkoly, vyvolával účastníky a udrželi jsme společně kontakt po celou dobu kurzu. Byl jsem sám překvapen, jak fungovala interaktivita a předávání
zkušeností. Účastníků jsem se na závěr kurzu zeptal na zpětnou vazbu a měl opravdu radost z příslušných pozitivních reakcí."

Jakub Haman, odborník na Excel a Power BI nástroje

"Školení je pro mě zpestřením dennodenní práce s daty. Rád pomáhám lidem s řešením obtíží, se kterými se v rámci své prácepotýkají, a snažím se jim tím zjednodušit život.
Nemožnost účastnit se školení fyzicky umožnila lidem se adaptovat na novou skutečnost a hledat jiné možnosti sebevzdělání a s tím související seberealizaci.
Školení s využitím streamování je nejen bezpečné, ale také umožní zúčastnit se vzdáleně spoustě lidem, kteří by kvůli osobní účasti na školení museli cestovat z daleka. Velká úspora času umožňující být ihned po školení s rodinou nebo v práci, a zkoušet implementovat nově nabyté zkušenosti, je skvělý benefit. Školení pomocí streamování je pro mě novou a efektivní cestou, jak sdílet vědomosti dál."

Vojtěch Filipec, odborník na datové analýzy

"Školím kurzy na analýzu dat a online prostředí je pro ně ideální. Školení můžete absolvovat z pohodlí domova na svém zařízení, a tak Vám nic nebrání plně se soustředit na probírané téma. Účastníci mohou nepřetržitě sledovat, co se děje na lektorově obrazovce, a zároveň máme ve školení vyhrazené časy, v nichž každý samostatně pracuje na procvičovacích úkolech. Při jejich diskusi může každý popsat své „aha momenty", a tím, jak se všichni slyší, si účastníci pomáhají navzájem. Online kurzy umožňují propojit účastníky stejně interaktivně jako kurzy prezenční a není důvod se jich obávat."

Ladislav Hovorka, jednatel, TRIMA s.r.o.

"Právě jsem zažil novou zkušenost.

Zkušenost, kterou dosud nikdo nikdy neměl možnost prožít. Prožívat a postupně zpracovávat, válet myšlenku pomalu v hlavě a diskutovat sám se sebou, ptát se a sám si odpovídat, co to vlastně bylo, jak jsme to zvládli a co to s námi udělalo...

Všudypřítomná pandemie koronaviru nás všechny, tedy celé lidstvo, zpomalila, zastavila, vytáhla nás za flígr z pracovišť a kanceláří, poslala nás domů, některé jen tak naholo, některé s počítačem a telefonem v ruce.

Ze dne na den se z kuchyní, ložnic a dětských pokojů staly pracovny. Z těch pár lidí, které člověk potkal cestou na nákup v hodině určené, zase unisex bytosti schované pod rouškou a často jen díky zapojení veškeré fantazie se dalo rozeznat, kdo nás
to z druhé strany chodníku zdraví. Ze dne na den se změnily letité rituály. Ráno vstát v pravidelný čas, pravidelně proklínajíc budík. Při ranní hygieně zkontrolovat dokonalost oholené tváře, sladit košili s kalhotami, botami a počasím. Rychlá snídaně a ranní kávu už popíjet za cvrkotu kolegů a především kolegyň (o náročnosti jejich ranních příprav snad raději nepřemýšlet) ve firmě.

Ale život jde dál a my se musíme přizpůsobit.

Za pár dní „nového režimu" tak člověk zjistí, že u pravidelné ranní e-telekonference sedí ještě v pyžamu, kolegové se připojují se zvětšujícím se zpožděním – po lítém boji o klidný kout v domácnosti a že některé kolegyně pozná spíš podle názvu ikonky
pod jejich tvářemi, které na něho ospale mžourají z obrazovky.

Ubíhají dny a týdny, pomalu se v netradičním nastavení zabydlujeme a já při každovečerních předspánkových „hovorech s Hovorkou" přemítám, jaké znaménko mám této situaci přiřadit.

Někomu virtuální komunikace perfektně vyhovuje, pracuje na plný plyn, je stále k dispozici. Někdo přes můj každotýdenní motivační email apelující na důvěru, že domácí režim neslouží k okopávání záhonků a mytí oken, si s přenastavenými pravidly a režimem hlavu neláme.

Zavařuje se mi hlava nad otázkou budoucnosti nejen naší společnosti, ale zajímá mě jak se perou se situací – na kterou nikdo nebyl připraven ani trénován – kolegové z ostatních odvětví.

Proto velmi vítám online diskuzní konference. Ostatně, všechno je teď „e-" ... učitelky, recepty, meetingy, tak proč ne konference. Příprava je jiná, tréma stejná :).

Otázky, kolik lidí se připojí, jestli připojení samo o sobě akci nezhatí, jak si poradíme s absencí osobního kontaktu, to vše mi poletuje myslí několik dní dopředu.

Výsledek byl překvapivě pozitivní... ve smyslu, že i přes absenci tradiční kávy a chlebíčků, potřásání si rukou a osobního kontaktu, diskutující byli. Bylo jich dost a byli na stejné vlně, plni chuti sdílet a porovnávat svá nově nabytá poznání, plni otázek,
na které stejně jako já hledali odpovědi. Musel jsem ocenit, že když se spojí zkušený organizátor, dobré téma, kterého se ujme schopný moderátor, výsledkem je velmi plodná diskuze, které se pod rouškou roušky účastní aktivně i lidé jinak introvertní, kteří se na běžných konferencích zavrtávají do křesílek s touhou být neviditelní. Chat v průběhu konference je mocný nástroj pro introverty.

E-konference s účastí několika desítek lidí tak korunovaly můj, dočasně sice, ale kompletně proměněný způsob práce a pracovní komunikace.

Abych mohl vyměnit téma svého předspánkového Hovorkování, uzavírám ho s konstatováním, že čerstvě nabyté zkušenosti z přenastavení společnosti, které by člověk nikdy nedokázal uměle nasimulovat, nás obohatily. Dlouhodobě by však asi
neprospěly.

Obohatily mě poznáním z jiného úhlu nejen sebe sama jako člověka a jako manažera, ale i ostatních v době bolavé, omezující a nejisté. Dostal jsem možnost vyzkoušet systémy a způsoby práce , které by pro nás ve standardní době nikdy aplikovány
nebyly.

Přesto všechno se teď s veškerou pokorou rád pomalu vracím do známých stereotypů a na nějakou dobu si i užívám překřikování se během meetingu a fronty u kávovaru. Přírodu zkrátka neobelstíme, a protože si nás vytvořila jako tvora společenského, všechno ostatní je jen náplast a náhražka.

Tedy... nebojte se „onlajnu", tlupám zdar a viru zmar!"

zpět na všechny články

Další články

V Controller Institutu se pravidelně zajímáme o to, jaké jsou trendy ve vzdělávání dospělých. Naposledy jsme takový průzkum realizovali na podzim 2023 a na základě jeho výsledků je možné identifikovat několik klíčových trendů a přístupů ve vzdělávání dospělých, které reflektují aktuální potřeby a preference firem i jednotlivců. Tyto trendy lze rozdělit do několika oblastí, zahrnující výběr a plánování vzdělávacích aktivit, preference formátů vzdělávání, a kritéria pro výběr školení.
Posledních více jak 20 let se věnuji vzdělávání, a to zejména vzdělávání dospělých. Přijde mi to jako výborná náplň života. Kolik zkušených lidí jsem během své kariéry potkala a věřím, že ještě potkám a každý mě něčím obohatí. Baví mě lidé, kteří se rozhodnou i třeba ve středním věku totálně otočit svou kariéru, začít s?něčím novým a jsou jako „houba“ (myšleno tak, že nasakují nové informace :-)). Baví mě junioři, kteří se chtějí co nejlépe připravit na svou kariéru, a oceňuji opravdu každého, kdo pochopil, že vzdělávání v každém věku je a musí být součástí našeho života.  
Milí čtenáři, v těchto nejistých dobách je vidět, jak naléhavě potřebuje naše společnost lidi, kteří jsou zdatní v controllingu a mají „holistické podnikatelské chápání" neboli zdravý selský rozum. Proto jsou nyní velmi žádaní controlleři, kteří umí být sparing partnery managementu.
17. ledna 2018 se uskutečnil první EduCamp IGC (International Group of Controlling), pořádaný rakouským Controller Institutem. Využili jsme tuto příležitost hovořit o nejnovějších trendech ve vzdělávání v controllingu a financích. Digitalizace totiž významně mění nejen náš pracovní svět, ale i možnosti a požadavky na vzdělávání.
nahoru
© 2024 Controller Institut