Controller jako superman?

Controller jako superman?
5.1.2022
Milí čtenáři, kdo je podle vás controller? V některých ohledech může být obtížné popsat pozici finančního controllera. Překračuje hranice mezi čistým účetnictvím, finanční strategií a poradenstvím.

Dobří controlleři musí umět zaostřit na detail, který může znamenat velkou odchylku, ale také si musí umět udržet nadhled.

Od controllera vyžadujeme víc než jen „cit" pro čísla. Musí nejen rozumět businessu firmy, ale mít i schopnost přimět širší okolí a ostatní týmy k dodržování zásad a postupů.

K potřebným finančním znalostem by měl controller umět pracovat s daty a plnit operativní (má správná data pro manažerské rozhodnutí) a strategickou roli (navrhuje správná opatření).

Controller je odpovědný za poskytování analytického pohledu na informace objektivním způsobem, aby bylo možné předvídat jakoukoli situaci, která otřese kontinuitou podnikání.

Také si připadáte jako supermani?

Věřím, že v našem novém KATALOGU najdete spoustu inspirace, jak být dobrým controllerem nebo jak mezi kolegy rozšiřovat controllingové vnímání firmy. Prezenčně nebo online, těšíme se na vás.

Za tým Controller Institutu, Olga Cechlová
P. S: Létat vás nenaučíme, ale controllingu rozumíme a rádi vám naše zkušenosti předáme :-).

A kdo je tedy skutečně controller?

Zeptala jsem se Tomáše Nekvapila. 

Controller jako superman?

Možná... Možná určitě... rád bych však zůstal v českých luzích a hájích. My v Čechách nemáme komiksy se supermany, my máme pohádky. A proto je u mne controller spíše bytostí z pohádky.

Pohádkové bytosti se nerodí jen tak: Máte-li přijít na svět jako Matěj nebo Rozárka z pohádky, u vaší kolébky budou stát sudičky. Budou tři a jedna bude určitě naštvaná na ty dvě ostatní, které jí něco špatného vyvedly. (Bylo by nekorektní přiznat, že tohle muži považují za normální, jakmile jsou pohromadě jakékoli tři ženy?).

První i druhá sudička vám nadělí spoustu dobrých vlastností. Máte-li být controllerem či controllerkou, v Čechách se nemusíte supermanem nebo wonderwomankou stát. Prostě se tak narodíte. Aspoň v pohádce.

Ouha: máme tu však sudičku číslo tři. A jak už víme, nálada v týmu nebyla úplně vyladěná...

„Dávám ti do vínku tohle: až dosáhneš věku osmnácti let, budeš stále ještě ve škole. Tví spolužáci budou mít vlastní start-up, budou se vozit v elektromobilech, ale ty budeš sedět na přednáškách, sepisovat ročníkové práce a jezdit tak nejvýš na koloběžce. Pak nastoupíš do zaměstnání. Budeš tvrdě pracovat, ale lidé tě nebudou mít moc rádi. Kdykoli se vrátíš domů, únava z práce tě udolá a usneš tvrdým spánkem. Ať se budeš snažit sebevíc, vždy tu bude jedna osoba s podobným osudem, ale s vyšší mzdou, větší kanceláří, s respektem ostatních a osobní asistentkou – finanční ředitel. Tohle prokletí ať trvá nejméně čtyřicet roků!"

Co k tomu dodat?

Controller je osoba se zázračnými vlastnostmi. Ještě víc však potřebuje zázračnou trpělivost.

zpět na všechny články

Další články

Žádné nové téma nás dnes nečeká: Analytické členění nákladových účtů v oblasti režií jsme ve FINBLOGu (www.financni-manazer.cz) řešili již několikrát. Doposud jen v málo podnicích reflektovala volba nákladových analytik výrazný posun v dostupnosti určitých informací. Jde o to, že pohled na spotřebu určitého konkrétního druhu nákladové položky dnes běžně umožňuje drill-down přístup v ERP systému: pro materiál přístup přes skladovou kartu, pro službu konkrétní firmy přístup přes IČO apod. Většina analytických koncovek zůstává neměnná již po desetiletí, což je samozřejmě dobré pro účetní rutinu, ale zcela nevyhovující, pokud jde o skutečné aktuální potřeby controllingu. 
Všichni to známe. Dny, týdny, možná i měsíce tvrdé práce na tom dokonalém reportu. Konečně dosáhneme momentu, kdy je vše vyladěno do posledního detailu, a je nám poskytnuto to magické uznaní našeho mistrovského díla. Controller se na chvíli cítí jako král světa reportingu. Všichni zbožňují váš report a zdá se, že svět je krásné místo. Ale pak, náhle, jeden nešťastný den přijde email nebo zpráva s otázkou: „Hej, ten report, který obvykle používám... něco s ním není v pořádku. Můžeš se na to podívat?“ A tak začíná naše dobrodružství.
V rámci spolupráce kolegů z CAFIN s Fakultou podnikatelskou na VUT v Brně byl spuštěn miniprůzkum, který by nám pomohl zacílit výzkum v oblasti využití automatizace v controllingu.
Po dvou letech kolegy z České asociace pro finanční řízení v rámci 12. ročníku Controllingového panelu opět zajímá, jaký je stav a trendy v controllingu českých a slovenských podniků.
nahoru
© 2024 Controller Institut